
Dieta bez laktozy i glutenu
Opis
5 dań na cały dzień: śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja
3 wersje kaloryczności do wyboru: 1200 kcal / 1600 kcal / 2000 kcal
W diecie bezlaktozowej nabiał pochodzenia zwierzęcego został zastąpiony produktami białkowymi pochodzenia roślinnego. Podstawowym założeniem diety bezglutenowej jest całkowita eliminacja z jadłospisu zbóż będących źródłem glutenu. Należą do nich: pszenica, żyto, orkisz, jęczmień, pszenżyto, owies oraz wszystkie inne odmiany tych gatunków roślin. Z uwagi na konieczność odpowiedniego zbilansowania białka, do diety włączane jest mięso oraz ryby, a także większa ilość warzyw strączkowych i jajek od kur z wolnego wybiegu lub najwyższej klasy tzw. “zerówek”. Dieta specjalistyczna polecana osobom, które z codziennego menu eliminują laktozę i gluten. W diecie mogą znajdować się śladowe ilości glutenu, dlatego nie jest ona polecana chorym na celiakię!
Przykładowe menu diety BEZ LAKTOZY I GLUTENU
śniadanie / naleśniki bezglutenowe ze słodkim twarożkiem z tofu i musem malinowym
II śniadanie / sałatka z pieczonymi batatami i czerwoną soczewicą, pomidorkami, szalotką, bazylią tajską
obiad / kurczak zagrodowy w kremowym sosie curry z kaszą jaglaną i sałatką z pieczonych buraków, kiszonej kapusty z natką pietruszki
podwieczorek / kokosowy koktajl jagodowo-ananasowy z siemieniem lnianym
kolacja / pasztet jaglany z jarmużem i żurawiną, bezglutenowym pieczywem gryczanym i ogórkiem